Norsk romaniordliste som app

Romanifolket/taternes språkråd har utviklet en en ordliste som er tilgjengelig som app både på iOS og Android enheter. Appen er helt kostnadsfri å bruke og den vil også være under utvikling videre. Med tiden vil det også legges inn lyd slik at man kan høre uttale og bruksmåter. Her ligger det masse hardt arbeid bak i få en så god ordliste som mulig.

Formålet med arbeidet som Romanifolket/taternes språkråd har utført har først og fremst vært å dokumentere kunnskapen om dagens romani, slik at flest mulig skal kunne kjenne seg igjen i det som presenteres og slik at kunnskapen ikke skal gå i glemmeboken. Det er likevel i noen svært få tilfeller lagt til noen gamle ord som trolig har gått ut av bruk. Tanken har vært at disse gamle ordene skal kunne tas i bruk igjen.

Bygger på språksamlinger og intervjuer

Materialet i ordlisten bygger på en rekke intervju (én-til-én) og språksamlinger. En forutsetning for arbeidet har vært at materialet som presenteres, skal være så representativt som mulig. Som utgangspunkt er det derfor stilt som krav at alt materiale måtte bekreftes av ulike kilder (intervjuobjekt). Det er derfor utelatt en del innsamlede ord fra ordlisten, når det har manglet tilstrekkelig mange kilder, og vært usikkerhet rundt enkelte opplysninger om et ord (f.eks. opplysninger om grammatisk kjønn og uttale).

Denne utgaven av ordlisten har ca. 430 ord, og inneholder blant annet opplysninger om uttale, bøying og alternative former. Det er særlig lagt ned mye arbeid i å vise språket i en sammenheng. Det er derfor samlet inn mange eksempler på setninger. Det er først og fremst her denne ordlisten skiller seg fra tidligere ordlister.

En forutsetning har hele veien vært at Romanifolket/taternes språkråd skal eie appene for å unngå dyre lisensavtaler. Flott arbeid og god innsats fra alle som har deltatt og bidratt 😊 Viktig arbeid for å bevare og utvikle språket Romani!

Det er utviklet to apper, én for iOS (IPhone og Ipad) og én for Android, men foreløpig er det kun Google som har publisert appen i sin Play Store. Vi oppdaterer dere så snart vi får beskjed om at den er tilgjengelig også i Apples App Store.

Norsk romaniordliste som app
Rull til toppen

Vi bruker informasjonskapsler for å forenkle og forbedre din opplevelse av våre nettsider og for å vise deg relevant innhold. Ved å benytte vår nettside aksepterer du dette!  Les mer

Oppdag mer fra Taternes Landsforening

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese